De e-mailcoach is niet meer weg te denken en dé oplossing voor ouders die in hun drukke bestaan wel een coach kunnen gebruiken. Waar we tot niet zo lang geleden nog vonden dat er voor coaching en andere vormen van mentale ondersteuning en geestelijke gezondszorg altijd een fysieke afspraak nodig is, waarbij je elkaar kunt zien, horen en desnoods aanraken, heeft de lockdown van eerder dit jaar een boost gegeven aan verandering van inzicht.

Met een app op je telefoon eten bestellen, kleding aanschaffen of snel nog een cadeautje kopen vinden steeds meer mensen heel normaal. Waar je tot een jaar of twintig geleden nog je halve familie en vriendenkring opbelde om te vertellen dat je iets bijzonders had gedaan, breng je nu in een keer bijna iedereen op de hoogte met een post op facebook of instagram. Als je wilt, hoef je niet meer naar de supermarkt voor je boodschappen, want ook die kun je online bestellen en tot aan je voordeur laten bezorgen. Het zijn allemaal gemakken die we te danken hebben aan de uitvinding van het internet.

Dat die online wereld zoveel voordelen biedt is nog lang niet in alle branches echt doorgedrongen. Nou zijn er veel beroepen die je niet online kan uitvoeren. Een tandarts, fysiotherapeut en kapper, bijvoorbeeld, zul je toch echt moeten bezoeken om geholpen te kunnen worden. En dat dachten we ook altijd over psychiaters, psychologen, counselors en coaches, want je moet elkaar toch in de ogen kunnen kijken om te weten wat er aan de hand is.

Mede dankzij het coronavirus is die overtuiging aan het veranderen. Veel mensen die in het afgelopen half jaar geestelijke gezondheidszorg nodig hadden, zijn geholpen door middel van bijvoorbeeld videobellen of contact via e-mail. En dat is in veel gevallen heel goed gegaan en vaak nog sneller ook, omdat je doorgaans meer to-the-point bent als je online communiceert. Er zullen ongetwijfeld gevallen blijven waarin een fysieke afspraak effectiever of noodzakelijk is, maar vaststaat dat veel psychische hulp en coaching prima online gegeven kunnen worden.

E-coaching is in opmars sinds de komst van internet. Dat online coaching voordelen biedt mag duidelijk zijn. Denk alleen al aan het feit dat je er de deur niet voor uit hoeft en dus reistijd en -kosten bespaart. Er is intussen redelijk veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van e-coaching en ook dat ziet er gunstig uit. Een belangrijke factor bij die onderzoeken is tijds(on)afhankelijke communicatie. Bij videobellen bijvoorbeeld communiceren coach en coachee gelijktijdig met elkaar, net zoals je zou doen tijdens een face-to-face gesprek. Bij coaching via e-mail zit er meer tijd tussen de communicatie en maakt het niet uit op welk moment van de dag je je bericht schrijft, wat e-mailcoaching tijdsonafhankelijk maakt.

Onderzoeken laten zien dat e-mailcoaching het meest profiteert van de voordelen van e-coaching. De tijdsonafhankelijkheid is een van de redenen. E-mailcoaching is echter ook plaatsonafhankelijk, het enige dat je nodig hebt is iets om je bericht te typen en op enig moment een internetverbinding om je bericht te versturen. Nog een belangrijk voordeel van e-mailcoaching is het schrijven zelf. Het opschrijven van je verhaal en je gedachtes, en dat weer teruglezen om het aan te vullen of te corrigeren, maakt vanzelf al dat je je situatie overdenkt en er min of meer van een afstandje naar kijkt. Daardoor is het begin van je zelfreflectie al gemaakt. Als jouw coach vervolgens een of twee dagen later je bericht beantwoordt met complimenten en opbouwend kritische vragen, geeft dat een flinke versnelling aan het proces om je coachdoel te bereiken.

Ik heb zelf ervaren hoe fijn het is om je belevenissen, gedachtes en emoties op te schrijven en te kunnen delen in periodes die moeilijk zijn en veel van je vragen. En net als bij veel ouders het geval is, vraagt ook mijn gezinssituatie om flexibiliteit en een plaats- en tijdsonafhankelijk beroep van mij als moeder. Daarom is een e-mailcoach voor veel ouders met een druk gezinsleven of een gezin dat veel zorgen kent de ideale oplossing. Want als je geen tijdsgebonden afspraak hebt, hoef je die ook niet te verzetten als je kind ziek is, of de school een studiedag blijkt te hebben, of je oppas niet komt opdagen. En e-mailcoaching biedt mij als coach de flexibiliteit die nodig is om jou als overbelaste ouder altijd te kunnen helpen.

Coaching van tevreden ouders

Ben jij vaak oververmoeid of gefrustreerd? Val je soms onbedoeld uit tegen je kinderen? Behoefte aan meer tijd, meer energie, meer focus? Laat mij je coachen.

Praktisch en oplossingsgericht

Wacht niet langer, maak gratis kennis met e-mailcoaching voor ouders.

14 + 14 =