Wist je dat het mogelijk is om krachtiger uit een nare periode te komen? Dat je door een trauma niet per definitie een zwakker mens wordt? Ooit beseft dat je zelf bepaalt wat ellende met je doet? Het is echt zo. En dat heb ik niet alleen uit boeken, ik spreek ook uit ervaring.

Onlangs las ik het boek PostTraumatische Groei – Sterker door Ellende van Anja Jongkind en Greet Vonk. Zij leggen zich al jaren toe op dit vakgebied. In het kort zeggen ze dat bekende behandeltechnieken vaak erg gericht zijn op het verminderen van klachten die mensen door ellende ervaren, en daarbij voorbij gaan aan het versterken van hun persoonlijke kracht. Het fenomeen PostTraumatische StressStoornis (PTSS) heeft de laatste decennia enorm aan bekendheid gewonnen, maar heeft als keerzijde dat mensen dat stempel vaak niet meer van zich af kunnen schudden. Daardoor blijft de maatschappij deze mensen vaak onnodig met fluwelen handschoentjes behandelen. Jongkind en Vonk spreken daarom liever van PostTraumatische Groei (PTG), waarmee ze benadrukken dat je juist sterker kunt worden van welke vorm van ellende je ook meemaakt.

Het lezen van hun boek met de ondertitel Sterker door Ellende leverde mij veel momenten van herkenning op. Ze beschrijven het groeiproces dat je kunt doormaken als gevolg van het worstelen met tegenslag. Daarbij spreken ze over het ‘verteren’ van emoties in plaats van het ‘verwerken’ van emoties, wat mij betreft een essentieel verschil. Ze geven ook aan dat je je niet hoeft neer te leggen bij de algemene opvatting dat je door een ‘trauma’ zielig bent én blijft, maar dat het besef dat je er sterker en krachtiger uit kunt komen, dat je PTG kunt doormaken, je ook daadwerkelijk helpt om te groeien.

Ook als ouders kun je de nodige tegenslagen te verduren krijgen. Een zwangerschap met allerhande complicaties, een bovenmatig zware bevalling, het plotselinge doordringen van de enorme verantwoordelijkheid die op je rust, een kind dat ernstig ziek wordt of lijdt aan een complexe aandoening, relatieproblemen, chronisch gebrek aan energie, het is maar een greep uit wat er op je pad kan komen. Belangrijk is te weten dat het niet de rampspoed op zich is die bepaalt wie je bent en hoe je je voelt, het is hoe je ermee omgaat.

Wanneer je je vooral richt op het verminderen van eventuele klachten, door bijvoorbeeld een of ander middel te gebruiken, ben je wel bezig met symptoombestrijding, maar niet zozeer met iets wat bijdraagt aan structurele groei of verbetering. Daarbij doel ik natuurlijk niet op de behandeling van ernstige psychische of medische aandoeningen. Maar juist in of na periodes van tegenspoed helpt het om je persoonlijke kracht te vinden en die te versterken, zodat je, in plaats van zwakker, nog krachtiger wordt.

Als je wilt, kan ik je daarbij helpen. Ik kan niet je ellende voor je wegnemen, maar ik kan je wel coachen bij hoe je ermee omgaat. Want verdriet héb je, dat bén je niet.

Coaching van tevreden ouders

Ben jij vaak oververmoeid of gefrustreerd? Val je soms onbedoeld uit tegen je kinderen? Behoefte aan meer tijd, meer energie, meer focus? Laat mij je coachen.

Praktisch en oplossingsgericht

Wacht niet langer, kies ook voor tevreden ouderschap en neem een e-mailcoach.

13 + 11 =